"Je bent hier vrij"
Op zijn gemak zal André van Duin in zijn eentje, naar de Dam in Amsterdam wandelen voor één van de meest bijzondere ’optredens’ in zijn carrière. De komiek houdt kort na achten op het dan verlaten plein de 4 mei-lezing, in aanwezigheid van – vrijwel alleen – koning Willem-Alexander, koningin Máxima en demissionair premier Mark Rutte. Van Duin sprak zijn dankbaarheid uit over dat hij in vrijheid kan leven. "Ondanks de coronamaatregelen, vieren we onze vrijheid", zei de komiek in zijn toespraak.
De toespraak van André van Duin - start op 1:34:37
De speech maakte een diepe indruk bij een hoop kijkers. „Wat kan André van Duin prachtig vertellen”, „Wat een enorm indrukwekkende speech” en „Zeer ontroerend”, klinkt het onder andere op Twitter.
Ook hier in Hoorn werd op het Kerkplein een toespraak gehouden en diverse kransen gelegd. De 5 oorlogsslachtoffers die hier op het Kerkplein standrechtelijk door de Duitsers werden vermoord worden hier elk jaar in herinnering gebracht. Nadat op 30 december 1944 de Nederlandse S.S.-Rottenführer George Herlee in de kapperszaak aan de Nieuwstraat wordt geliquideerd (zie verhaal Moord in een kapperszaak), nemen de Duitsers op een verschrikkelijke manier wraak. Vijf willekeurige Nederlanders worden voor de Grote Kerk geëxecuteerd. Lees hier het verhaal van deze mannen.
Met twee minuten stilte heeft Nederland dinsdagavond om klokslag 20.00 uur de oorlogsslachtoffers herdacht die sinds het begin van de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima herdachten de oorlogsslachtoffers traditiegetrouw tijdens de Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam. En luisterden naar de toespraak van André van Duin.
Het was overigens ook de sterfdag van Napoleon Bonaparte. Bij Waterloo, dat nu in België ligt, komt het op 18 juni 1815 tot een grote veldslag. Napoleons leger wordt bij Waterloo voorgoed verslagen door Britse, Nederlandse en Pruisische soldaten. Napoleon wordt gevangengezet op het afgelegen eiland Sint-Helena. Daar overlijdt hij op 5 mei 1821. Dat is vandaag 200 jaar geleden.
REACTIES