Totale Keuze voor Microsoft door Overheid.

 


Ik moest voor deze blog even terug in mijn geheugen, maar daar heb ik inmiddels een assistente voor van Google genaamd GEMINI en dat is handig joh. Ik las namelijk op GeenStijl een artikel over het "Bukken van de Nederlandse Overheid voor Microsoft." In dit artikel staat een verwijzing naar een stuk van Bert Hubert, IT-expert.

Kijk eens op zijn website en lees vooral aandachtig zijn stukken en oplossingen en waarschuwineens door. Het artikel dat GeenStijl doorlinktewas deze: "De Totale Keuze voor Microsoft.

Aan het einde van Bert zijn Blogpost schrijft hij, "De komende jaren kan je daarom de klok gelijk zetten dat het volgende allemaal gaat gebeuren."

Hij waarschuwde dit jaar al eerder in een artikel:
De hele overheid naar de cloud? Dat is een politiek besluit.
Afijn, zo kwam ik dus bij Bert, maar ook via GEMINI die ik vroeg:
"Welke IT expert waarschuwde de overheid over Microsoft?" kwam Bert er weer uit rollen.

GEMIN kwam met het volgende antwoord;
- "Het is juist dat er bezorgdheid is geuit over de afhankelijkheid van de overheid van Microsoft-diensten. Bert Hubert, een cybersecurity-ondernemer en voormalig toezichthouder op de geheime diensten, is een van de bekendste critici. Hij heeft meerdere malen gewaarschuwd voor de risico's die verbonden zijn aan het grootschalig uitbesteden van overheidsdata aan Amerikaanse techbedrijven zoals Microsoft."

Ik kreeg van GEMINI ook antwoord op volgende vraag: Bezordheid in de zin van?

- Het antwoord van GEMINI
Hieronder heb ik enkele van de belangrijkste bezorgdheden op een rijtje gezet:

1. Digitale soevereiniteit:

Afhankelijkheid van een buitenlands bedrijf:
Wanneer een overheid sterk afhankelijk is van een buitenlands bedrijf voor haar IT-infrastructuur, kan dit de digitale soevereiniteit in gevaar brengen. Beslissingen over de IT-infrastructuur worden dan in grote mate bepaald door een bedrijf dat niet onderworpen is aan Nederlandse wetgeving.

Gevoelige data in buitenlandse handen:
Gevoelige overheidsdata wordt opgeslagen op servers die zich mogelijk buiten Nederland bevinden. Dit kan leiden tot zorgen over de bescherming van privacygevoelige informatie en de mogelijkheid van toegang door buitenlandse overheden.
Cyberveiligheid:

Kwetsbaarheden in software: Net als elke andere software kan Microsoft-software kwetsbaarheden bevatten die door hackers kunnen worden uitgebuit. Een succesvolle cyberaanval kan verstrekkende gevolgen hebben voor de overheid, zoals dataverlies, dienstuitval en reputatieschade.
Afhankelijkheid van één leverancier: Door sterk afhankelijk te zijn van één leverancier, wordt het risico op grote schade groter als er zich problemen voordoen bij die leverancier.

2. Economische afhankelijkheid:
Hoge kosten: Het gebruik van Microsoft-producten kan leiden tot hoge kosten voor de overheid. Daarnaast kan de overheid in een afhankelijkheidspositie komen ten opzichte van Microsoft, waardoor de onderhandelingspositie verzwakt.

3. Innovatie:
Beperkte keuzevrijheid: Door sterk te focussen op één leverancier, kan de overheid minder snel inspelen op nieuwe ontwikkelingen en innovaties op het gebied van IT.
Democratie en transparantie:

Censuur en manipulatie: Er zijn zorgen dat grote techbedrijven zoals Microsoft in staat zijn om informatie te censureren of te manipuleren. Dit kan de democratische processen ondermijnen.

Pivage:
Dus ja.... ik was totaal niet verbaasd over deze waarschuwingen. Na 40 jaar IT werk was ik jaren geleden al tot deze conclusie gekomen. Betaal mensen goed voor IT-werk bij de overheid en je zult zien dat vooral de veiligheid van je gegevens en data sterker is dan het bij Microsoft of ook Google te parkeren. Maar ja.... ik werk niet meer bij de overheid gelukkig.



Geen opmerkingen

Mogelijk gemaakt door Blogger.