Duitsland wil grenscontroles. Hongarije stuurt bussen.

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Nancy Faeser gaat paspoortcontroles invoeren bij alle landsgrenzen. Daarmee hoopt ze het aantal mensen dat het land binnenkomt zonder geldig visum scherp terug te dringen.

Faeser heeft de Europese Commissie geïnformeerd over de plannen. Ze heeft naar eigen zeggen ook overleg gehad met alle buurlanden, waaronder Nederland. De maatregel moet op 16 september ingaan voor de duur van in ieder geval een half jaar. De controles zijn bedoeld als maatregel tegen illegale immigratie, grensoverschrijdende criminaliteit en de dreiging van islamistische terreurgroepen.

Alle buurlanden van Duitsland, waaronder Nederland, zijn lid van de Schengenzone. Dat betekent dat er normaal gesproken vrij gereisd kan worden tussen de landen. „De uitwerkingen op forensen proberen we zo gering mogelijk te houden”, zei Faeser maandag over de grenscontroles. Het alledaagse leven in de grensregio zou gewoon door moeten gaan.

Grensovergangen
In oktober 2023 stelde Duitsland al controles in bij grensovergangen met Zwitserland, Tsjechië en Polen om de immigratie aan te pakken. Sinds 2015 worden al grenscontroles uitgevoerd met Oostenrijk. Deze grenscontroles zijn officieel op tijdelijke basis, maar zijn al regelmatig verlengd door Berlijn. Tijdens het EK voetbal dat dit jaar in Duitsland werd gehouden werden ook al tijdelijke controles ingesteld aan alle grenzen van het land.

Duitse migratiediscussie naar kookpunt na aanslag Solingen: ’Stemming reeds lang gekanteld’
Eerder stemde Faeser er al mee in om uitgeprocedeerde en criminele asielzoekers terug te sturen naar Afghanistan en Syrië. „We zetten onze harde koers tegen illegale migratie voort”, aldus de minister. „We doen alles om onze bevolking te beschermen.”

Strenger migratiebeleid
Duitsland voert een strenger migratiebeleid sinds het land vorige maand werd opgeschrikt door de terreuraanslag in Solingen Daar stak een uitgeprocedeerde asielzoeker drie mensen dood. Acht anderen raakten gewond. Begin deze maand verloor Faesers regeringspartij SPD vervolgens zwaar bij Oost-Duitse verkiezingen in twee deelstaten, net als de gehele links-liberale regering.

Faeser gaat dinsdag om tafel zitten met de deelstaten en met de rechtse oppositiepartij CDU, die aan kop gaat in de peilingen. Deze conservatieven eisen de sluiting van de grens en een breuk met het barmhartige asielbeleid uit de jaren van Angela Merkel, toen Duitsland anderhalf miljoen asielzoekers uit Arabische en Afrikaanse welkom heette.

Sluit aan bij Nederlandse ambities
Een woordvoerder van minister Marjolein Faber (Asiel en Migratie, PVV) zegt in een reactie op de Duitse maatregel dat die ’aansluit bij onze ambities’. „Het is heel begrijpelijk dat Duitsland maatregelen neemt om migratie te beperken. Bij ons speelt dezelfde discussie en we nemen niet voor niets ook maatregelen”, zegt de zegsman, die verwijst naar het hoofdlijnenakkoord van het kabinet waarin onder meer een aanscherping van de grenscontroles is opgenomen.

Nederland trekt volgens de woordvoerder graag samen op met Duitsland ’om de migratieregels aan te scherpen’. „Ook kijken we graag samen naar de effecten van deze maatregel op het reguliere grens- en handelsverkeer. Daarom is het goed om daarover contact te houden.”


Pivage: Ik sluit me hier helemaal bij aan. En natuurlijk zullen er weer nadelen opkomen, maar we moeten een keuze maken. Asielcrisis staat op die moment voorop. Nederland is VOL !!!

Oh ja... lees ook even deze nog met me mee.  
Hongarije dreigt bussen vol migranten naar Brussel te sturen. Lees verder....

En wedden dat Orban ook hiermee weer wegkomt !!!




Geen opmerkingen

Mogelijk gemaakt door Blogger.