Geen vervolging na watersnoodramp Ahrtal

 


Justitie in Duitsland heeft 18-04-2024 bekend gemaakt een regionale bestuurder in Ahrweiler niet te vervolgen voor mogelijke nalatigheid bij de overstromingen op 15 juli 2021. Bij die watersnoodramp kwamen in Rijnland-Palts en Noordrijn-Westfalen ruim 180 mensen om het leven.  

Na de ramp begon het Duitse openbaar ministerie een onderzoek in verband met eventuele nalatigheid van lokale autoriteiten. Zij zouden mensen in het Ahrtal, het dal van de rivier de Ahr in Rijnland-Palts en Noordrijn-Westfalen, niet of te laat hebben gewaarschuwd. Daardoor konden mensen niet meer op tijd worden geëvacueerd. Veel mensen werden 's nachts verrast door de soms metershoge verwoestende watermassa's, het gevolg van hevige regenval.

Door de overstromingen werd duidelijk dat alarmeringssystemen en noodplannen in de regio niet werkten. Daarin is de afgelopen jaren veel geïnvesteerd. Daarnaast onderzocht justitie of een regionale bestuurder in Ahrweiler - die na de ramp is afgetreden - en een lid van zijn crisisstaf meer hadden kunnen doen om de ramp te voorkomen. Zo zou de bestuurder vroege waarschuwingen over het verwachte hoge water niet hebben doorgegeven en de noodtoestand pas hebben uitgeroepen toen er al huizen door de stroom werden meegesleurd.

Toch heeft justitie na zeer uitgebreid onderzoek besloten beide betrokkenen niet te vervolgen. Het openbaar ministerie is zich bewust van het "onbeschrijfelijke leed" van veel mensen door de watersnoodramp, aldus de hoofdaanklager vanmiddag. Maar er kan niet worden bewezen dat de bestuurder en het lid van de crisisstaf iets strafbaars hebben gedaan. Daarmee is een rechtszaak van de baan. 

Lees meer bij regionale zender SWR 

Geen opmerkingen

Mogelijk gemaakt door Blogger.