Verontrustende Corona mededeling



Het coronavirus is zich zeer sterk aan het verspreiden. De afgelopen week steeg het landelijk gemiddelde van het aantal virusdeeltjes in het rioolwater met liefst 57 procent. Het aantal patiënten met corona gaat ook pijlsnel omhoog.

Het aantal virusdeeltjes in het rioolwater zegt wat over de mate waarin het virus zich onder de mensen bevindt. Eerder was de stijging bijna 30 procent, nu dus bijna het dubbele. Afgelopen week steeg het aandeel deelnemers met een positieve corona-testuitslag in de wekelijkse steekproef van het RIVM van 2,4 naar 3,1 procent. Vertaal je die cijfers naar de hele bevolking, dan hebben momenteel vele honderdduizenden mensen corona.

De ziekenhuizen beginnen de opmars van het virus nu flink te merken, zegt internist-infectioloog Chantal Rovers, hoogleraar Uitbraken van Infectieziekten van het Radboudumc in Nijmegen. ,,Zeker de laatste twee weken. De druk op bepaalde afdelingen is echt aan toenemen. We moeten regelmatig al echt zoeken naar bedden.”


Overplaatsen van patiënten
Deze woensdag is er overleg geweest hoe ook de komende weken ervoor gezorgd kan worden dat alle patiënten op de plekken terechtkomen waar ze thuishoren. De ziekenhuizen in de regio overleggen al geregeld onderling over het overplaatsen van patiënten.

Het aantal ziekenhuisopnames van patiënten met corona is de afgelopen week landelijk ook fors gestegen: het dagelijks gemiddeld aantal opnames is van 108 naar 143 gegaan. Volgens het RIVM lagen er afgelopen week gemiddeld 686 patiënten met corona in het ziekenhuis; de week ervoor waren dat 541 patiënten.

Vrees voor periode na de feestdagen
De verwachting is dat de aantallen patiënten de komende periode nog niet zullen afnemen, stelt Rovers op basis van de hoge rioolwaarden. Ze vreest de periode na de feestdagen. ,,Want dan begint doorgaans de griepgolf op gang te komen.” Er belanden dan vaak ook veel mensen met griep in het ziekenhuis. ,,De zorg is dat dat samen gaat vallen met de coronapiek.”

In de ziekenhuizen zijn ook al relatief veel patiënten met longontstekingen. Dat komt onder meer doordat mensen die corona hebben gehad sneller andere infecties oplopen, zoals een longontsteking. Uit de weekcijfers van onderzoeksinstituut Nivel blijkt dat het aantal mensen tussen 5 en 14 jaar en tussen 14 en 25 jaar dat zich meldt met een longontsteking verder op blijft lopen. ,,Maar gelukkig hoeven zij vaak niet in het ziekenhuis te worden opgenomen.” Het Radboudumc zegt wel te merken dat er een toename is van het aantal mensen met een luchtwegaandoening. 

Bron: De Gelderlander
Pivage: Dat gaat wat worden in het nieuwe jaar.



Geen opmerkingen

Mogelijk gemaakt door Blogger.