Geen Excuus

 

De gemeente Hoorn biedt geen excuses aan voor het slavernijverleden. Ook komt er geen erkenning van dat verleden. Hoorn speelde in de zeventiende en achttiende eeuw een hoofdrol in de Nederlandse slavenhandel.

In de gemeenteraad is geen meerderheid voor excuses, laat de Noord-Hollandse gemeente vrijdag weten. Wel wil Hoorn 'stadsgesprekken' houden over racisme en discriminatie.

Eind juni was een onderzoek gepresenteerd naar de rol van Hoorn in de slavenhandel. De conclusie was dat de stad daar een zeer belangrijk aandeel in had.

J.P. Coen
De Hoornse gouverneur-generaal Jan Pieterszoon Coen legde de basis van de Nederlandse slavernij in Azië. Zijn standbeeld staat in het centrum van de stad. Stadsbestuurders waren verantwoordelijk voor de compagnieschepen waarmee duizenden tot slaaf gemaakte mensen onder Hoornse vlag werden verscheept en verhandeld.

"Als een van de weinige steden die vertegenwoordigd waren in de VOC en de WIC, was Hoorn sterk bij het Nederlandse systeem van slavernij betrokken", concludeerden de onderzoekers.

Premier en koning
Premier Mark Rutte en koning Willem-Alexander hebben eerder wel excuses aangeboden, net als Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Vlissingen, Middelburg, Haarlem, de provincies Zuid-Holland en Zeeland, De Nederlandsche Bank en ABN AMRO Bank. Ook de gemeente Groningen wil excuses aanbieden.

Pivage: Wat een gedoe om elke keer weer excuses aan te bieden. Dan kunnen we wel aan de gang blijven en dan weet ik er ook nog wel een paar. Als er maar geld is te halen dan staan de onderdrukten wel te springen. Slavernij is nog steeds en overal in deze wereld. Doe daar wat aan en ga verder met je leven.

Geen opmerkingen

Mogelijk gemaakt door Blogger.