De Kruistocht van Rob Jetten

Nederland neemt voortouw in Dubai 
Weinig landen volgen kruistocht Jetten tegen fossiele subsidies.



Nederland heeft zaterdagmiddag op de klimaattop in Dubai een ’internationale coalitie’ gelanceerd voor het geleidelijk schrappen van fossiele subsidies. Groot is die coalitie nog niet. Tot nu toe steunen dertien landen het initiatief van demissionair klimaatminister Rob Jetten.

Jetten verklaarde op het imposante terrein van de COP28 dat een aanpak van de voordelen voor grootgebruikers van olie, kolen en gas hard nodig is in de strijd tegen de opwarming van de aarde. „Wij kunnen niet van fossiele brandstoffen afkomen als wij het probleem van fossiele subsidies niet aanpakken”, zei Jetten.

Doelen van Parijs
Hij kreeg bijval van Wopke Hoekstra, die in Dubai namens de Europese Unie spreekt. De doelen van Parijs om de gemiddelde opwarming onder de 1,5 graad te houden, zijn volgens Hoekstra niet haalbaar als ’wij fossiele brandstoffen niet zo snel mogelijk uitfaseren’, zoals dat in het jargon van de COP heet. „Het schrappen van subsidies op olie, kolen en gas is een van de manieren om dat te bereiken.”

Veel landen wist Jetten nog niet te overtuigen. Hij heeft de steun van twee leden van de G7, Canada en Frankrijk. Canada is bovendien de vierde producent van olie en gas in de wereld.
Voordelen en vrijstellingen

Maar op zijn lijst staan verder Oostenrijk, België, Ierland, Spanje, Finland, Denemarken, Antigua en Bermuda, Costa Rica, Zwitserland en Luxemburg.

De grote uitstoters, zoals de Verenigde Staten - die volgens het IMF 760 miljard dollar per jaar uitgeven aan voordelen en vrijstellingen - willen niets van het initiatief weten.
Maatschappelijk debat.

Dat ook veel EU-lidstaten ontbreken, is volgens Jetten omdat er in deze landen nog geen maatschappelijk debat over fossiele subsidies op gang is gekomen.

Dat is een groot verschil met Nederland waar de kwestie veel aandacht kreeg door alle blokkade-acties van Extinction Rebellion op de A12 in Den Haag.

„Ik verwacht dat er de komende dagen nog veel meer landen volgen”, zei Jetten na zijn presentatie, waar hij lof kreeg toegezwaaid voor zijn inzet door onder anderen zijn Franse collega Agnès Pannier Runacher. „En als wij met meer zijn kunnen wij de druk op anderen verder vergroten.”
Zware stookolie en kerosine

Veel fossiele voordelen zitten volgens Jetten nu ’vast’ in internationale afspraken. Bekende voorbeelden zijn de belastingvrijstellingen op zware stookolie in de scheepvaart en kerosine voor de internationale luchtvaart.

Als Nederland de KLM zou gaan belasten, profiteert de buitenlandse concurrentie. Daarom mikt Jetten op internationale samenwerking, ook om te voorkomen dat bijvoorbeeld de zware industrie haar heil over de grens gaat zoeken. Hierdoor ’zou het probleem van de uitstoot zich alleen maar verplaatsen’.

Concreet zou elk land in de coalitie om te beginnen een overzicht van de eigen fossiele subsidies moeten maken, omdat niet altijd duidelijk is wat een subsidie is en wat niet. Ook in Nederland gingen daarom steeds weer andere bedragen rond, van 3,5 tot meer dan 40 miljard.
Scepsis

Klimaatbeleid-specialist Jos Cozijnsen is sceptisch over initiatieven zoals de coalitie van Jetten. Volgens Cozijnsen, die het recent met andere experts in het economenblad ESB juist opnam voor fossiele subsidies, bestaat het gevaar dat het initiatief schadelijk is voor sommige groepen armen in de wereld.

„Het gaat hier om alle bedragen waar fossiele bedrijven voordeel bij hebben. Indonesië geeft bijvoorbeeld subsidie voor dieselbenzine om armen te helpen. Je moet hier voorzichtig mee zijn.”

Bovendien bestaat de kans dat fabrieken die bijvoorbeeld kunstmest, kunststof en chemicaliën maken minder gaan produceren. Waarna minder schone bedrijven elders in de vraag voorzien. „In dat geval leidt afschaffen dus juist tot meer uitstoot.”

Pivage: Waar een klein landje toch stronteigenwijs in kan zijn. Of is het gewoon die linkse partij?

We waren ook al koploper bij het circulair materialen gebruik. Lees verder...

Pivage: De volgende klimaattop (COP29) vindt vrijwel zeker plaats in het gas- en olieproducerende Azerbeidzjan. Dat werd zondag bekend op COP28. Die top vindt moment plaats in Dubai, dat ook veel olie en gas produceert en verkoopt.


Geen opmerkingen

Mogelijk gemaakt door Blogger.