Bom onder variabel contract Vattenfall
Mooier dan dit kan mijn 1000e post in dit dagboek even niet worden.
Jurist leg bom onder variabel contract Vattenfall
De Friese jurist Roelof de Nekker boekt succes tegen Vattenfall. De contracten waarop deze energieleverancier zijn tariefsverhogingen baseert, zijn volgens de rechtbank van Amsterdam oneerlijk.
Mensen met een variabel contract kregen in 2022 de heftige ontwikkelingen op de energiemarkt flink voor hun kiezen. Vooral de gasprijzen gingen door het dak. Vattenfall verhoogde in een jaar tijd maar liefst vier keer zijn consumententarieven voor gas en elektriciteit.
Het bedrijf beriep zich daarbij op een basiscontract van branchevereniging Energie-Nederland, dat ook andere energiemaatschappijen hanteren. In 2017 gingen de Consumentenbond en de Vereniging Eigen Huis (VEH) bij het opstellen van dit modelcontract grotendeels akkoord.
Wijzigingsbeding
Beide belangenorganisaties maakten echter bezwaar tegen een eenzijdig wijzigingsbeding, dat volgens Vattenfall en consorten tariefswijzigingen mogelijk zou maken. Ze noemden dat oneerlijk. Mede door dit voorbehoud van Consumentenbond en VEH veegt rechter T. van Löben Sels nu de vloer aan met de handelswijze van Vattenfall.
De rechtbank heeft zijn vonnis nog niet gepubliceerd. Weliswaar gaat het in deze kwestie om een individuele consument, maar De Nekker voorziet dat de hele branche het effect zal gaan voelen.
Ook andere klanten kunnen namelijk op basis van deze uitspraak geld terug gaan vragen. Per consument kan dat zomaar om een paar honderd euro gaan, weet De Nekker. Alleen Vattenfall heeft al miljoenen klanten. ,,Dat gaat dus om een heleboel geld.’’
Boetejuristen.nl
De ondernemer werd bekend met Boetejuristen.nl, waarmee hij nog altijd strijd tegen oneerlijke verkeersboetes. Tegenwoordig richt de jurist zijn pijlen ook op de energiemarkt. Zo heeft hij naast deze nog drie procedures lopen, tegen onder meer Essent en Energiedirect.
Zijn zaak tegen Vattenfall startte De Nekker vorig jaar juni al. Een half jaar later reisde hij voor de zitting af naar de rechtbank in Amsterdam. Daar trof hij de tegenpartij, die twee advocaten en vier werknemers tegen hem in stelling bracht.
In de rechtszaal bracht De Nekker naar voren dat Vattenfall op zijn website vermeldt dat tarieven voor variabele energiecontracten slechts twee keer per jaar te veranderen. In werkelijkheid gebeurde dat veel vaker.
Op alle punten gelijk
Bovendien werd zijn cliënt niet voldoende tijd gegund om een andere leverancier te vinden. Het bedrijf verweerde zich met de stelling dat de Oekraïne-oorlog voor ongewone marktomstandigheden had gezorgd. Afgaande op jurisprudentie kwam de rechtbank tot de conclusie dat dit argument geen stand houdt.
De kantonrechter kwam pas afgelopen vrijdag met zijn oordeel. De Nekker werd op alle punten in het gelijk gesteld. Hij behaalde zijn overwinning op een moment dat de energiemarkt weer enigszins tot bedaren lijkt te zijn gekomen.
,,Utspraken komme altyd letter as de absolute aktualiteit’’, zegt de jurist. Hij sluit ook niet uit dat Vattenfall hoger beroep zal aantekenen. ,,Omdat we het niet eens zijn met de uitspraak, overwegen we hoger beroep in te stellen’’, zo reageert Hidde Kuik namens de energiemaatschappij.
,,Door de oorlog in Oekraïne, tekort aan gas en de daardoor extreem hoge inkoopprijzen waren we genoodzaakt om in april 2022 de tarieven voor een variabel contract aan te passen. We begrijpen dat dit een grote impact heeft op onze klanten. We zetten alles op om onze klanten steeds de best mogelijke tarieven te bieden, juist in deze energiecrisis.’’
Bron: Dagblad van het Noorden
Pivage: Dat ik dit op de voet ga volgen moge duidelijk zijn.
REACTIES