Omikron wordt dominant


Het AstraZeneca-vaccin geeft geen bescherming tegen infectie door de omikronvariant, het Pfizer-vaccin nog een beetje. Dat heeft Jaap van Dissel, hoofd infectieziektebestrijding van het RIVM, gezegd in de Tweede Kamer. Een boosterprik kan de bescherming weer opwaarderen naar 75 procent.

Of de bescherming van de vaccins tegen ziekenhuisopname als gevolg van een infectie met de omikronvariant ook sterk is afgenomen, is nu nog onduidelijk, al zei Van Dissel dat de eerste tekenen er niet goed uitzien. "Ik denk dat nu vooral de oproep is: booster, booster, booster."

De verwachting is dat omikron begin januari de dominante variant wordt. Terwijl het aantal besmettingen met delta langzaam afneemt, zal het aantal besmettingen met omikron in januari naar verwachting snel stijgen. Lees verder op NOS.nl

- Een hele goede uitleg staat op Nu.nl onder deze kop.

Omikron wordt 'dominant': dit betekent het en dit gebeurt er met de deltavariant
(Nu.nl)
De omikronvariant wordt nog voor de jaarwisseling de dominante coronavirusvariant in Nederland, zo  verwacht het RIVM. Dat betekent dat omikron dan voor de meeste besmettingen zorgt. Op dit moment is de deltavariant verantwoordelijk voor het leeuwendeel van de infecties, maar die variant verdwijnt snel. Hoe kan dat en hoe weten we dat?

Het korte antwoord: de deltavariant zal verdreven worden doordat de omikronvariant besmettelijker is: mensen raken er sneller door besmet.

De besmettelijkheid van een virus hangt af van veel (vrij technische) factoren. Een virusvariant muteert (verandert) bijvoorbeeld constant. Die mutaties zijn een probleem voor het immuunsysteem dat je lichaam behoedt voor een besmetting. Lees verder....


Geen opmerkingen

Mogelijk gemaakt door Blogger.