BAM - IJzersterk, een uitvoeringsplan.
Met een somber gemoed gaan we nog een keer op slot. Horecaondernemers zuchten onder de coronapandemie. Hartverscheurend is de toestand van sommige horeca-eigenaren. Een strategisch uitvoeringsplan bij de bestrijding van de coronapandemie is er nog niet.
Van lockdown naar lockdown gaan is geen strategie. Een lockdown moet als een uitzondering worden beschouwd in een noodsituatie. Politieke leiders zijn er niet alleen voor feestelijke momenten, maar ook voor sombere ogenblikken. Tegelijkertijd is het niet verstandig als politici of activisten zich als topartsen of virologen gaan positioneren. Dat zijn ze niet.
Het is ook onbegrijpelijk als mensen die geen organisatorische verantwoordelijkheid voor de coronabestrijding hoeven te dragen, epidemiologische fantasieën verspreiden over de bestrijding van de meest omvangrijke pandemie ooit. Dat geldt ook voor de media.
Een RTL-journaliste was (giftig) kritisch, toen de nieuwe maatregelen een paar weken geleden werden aangekondigd: u bent te laat. En dezelfde journaliste is nu alweer verontwaardigd: Waarom een lockdown? De ernst van de zaak weerhoudt ons ervan om het als een cabareteske act te ervaren. De boodschap is duidelijk: het is nooit goed! Kunnen we dan niet kritisch reflecteren en leren van onze fouten in de coronabestrijding? Jazeker. Dat is ook nog onze morele en maatschappelijke plicht.
Belangen afwegen
Er zijn drie belangen die in deze medische noodtoestand tegen elkaar moeten worden afgewogen: de belangen van het midden- en kleinbedrijf en de cultuursector, de belangen van onderwijsinstellingen en jeugd in het algemeen en de volksgezondheid. Noodmaatregelen moeten tijdelijk zijn. Maar tijdelijkheid betekent niet dat we constant achter de feiten moeten aanlopen. Er is dus behoefte aan een strategisch uitvoeringsplan dat ten grondslag moet liggen aan alle noodmaatregelen omtrent de basisregels (anderhalve meter et cetera), vaccinatie en handhaving.
1. Een lockdown zou niet nodig zijn geweest als de basisregels, zoals de anderhalve meter, in acht worden genomen. Zo kan men de massale verspreiding van het virus voorkomen. Winkels, supermarkten en andere publieke binnenplaatsen moeten de regels handhaven. De lokale overheden deden in de voorbije maanden te weinig om de regels te handhaven. Ze hadden demonstratief de overtreders, dus ook de bedrijven, moeten beboeten! Zo worden ook de verkeersregels gehandhaafd.
2. Een lockdown zou niet nodig zijn geweest als het 3G-mechanisme was ingevoerd: gevaccineerd, getest óf genezen. En bij een dreigende situatie zoals nu, kan 2G worden ingevoerd: getest óf gevaccineerd. Al een aantal maanden test ik twee keer per week. Je went eraan en je beschermt daarmee de kwetsbaren in je omgeving. In een noodsituatie bestaat geen begrip voor narcistische egoïsten die hun eigen wensen boven de vrijheid van anderen stellen. Sinds wanneer moeten we respect opbrengen voor egoïstische ’vrijheidsstrijders’? Sinds wanneer moeten we rekening houden met narcistische egoïsten?
3. Een lockdown zou niet nodig zijn geweest als er een parate organisatie klaarstond voor de vaccinatie. En die moet er komen. Omdat er naar alle waarschijnlijkheid vaker een massale vaccinatie moet worden georganiseerd. En wanneer de overheid een vaccinatiebesluit neemt, moet dat in een zeer korte tijd gebeuren. Voor dit probleem is ook een oplossing: een legergeneraal als baas van de vaccinatie met de daarbij behorende bevoegdheden tot doorzettingsmacht. Militairen zijn gewend en getraind om onder moeilijke omstandigheden grootschalige operaties te organiseren en uit te voeren. Dit tijdelijke centrum voor vaccinatie zou niet alleen over plannen, maar ook over mensen moeten beschikken om te prikken. De prikkers werken elders, maar ze weten dat ze kunnen worden opgeroepen om in hun regio te prikken: een reserveleger van prikkers. Defensie moet in staat worden gesteld om overal in Nederland waar het nodig is, tijdelijke priklocaties op te zetten.
Onvoorspelbare strijd
Het kabinet zou in een afzienbare tijd met een strategisch uitvoeringsplan moeten komen. Tijd voor praatjes en overlegorganen is voorbij: het poldermodel verzwakt het reactievermogen in de coronastrijd. Met een goed uitgewerkt uitvoeringsplan, een doordacht ingerichte vaccinatieorganisatie en een streng handhavingsbeleid zou een lockdown in de regel niet nodig zijn. Ik zeg niet nooit, want het is en blijft een onvoorspelbare strijd tegen een onvoorspelbare vijand. Het OMT adviseert, de regering besluit en een parate organisatie moet het uitvoeren.
De overheid zou ook jongeren kunnen mobiliseren voor de coronabestrijding: als prikkers, telefonisten, bewakers, helpers bij het opzetten van locaties et cetera. Defensie zou deze jongeren kunnen trainen en organiseren bij de pandemiebestrijding.
Een lockdown is een uitzondering.
Kom dus met een uitvoeringsplan voor Basisregels, Vaccinatie en Handhaving.
Bron: Telegraaf
REACTIES