Een Frietmanifest??


Friet ongezond? Als het aan snackbarhouders ligt is het tijd om af te rekenen met dat stigma. Zo'n 5700 snackbareigenaren hebben daarom het zogeheten Frietmanifest opgesteld. Met dit rapport willen de eigenaren een tegengeluid laten horen en laten zien dat ze ten onrechte gedemoniseerd worden. Friet is volgens hen namelijk gewoon een groente. Is friet dan toch gezonder dan we denken?

Het Frietmanifest komt volgens Syl Lammers van Cafetaria 't Pakhuis voort uit de stigmatisering van een frietje. "Dat gebeurt al jaren. We beginnen al met een achterstand. Het frituren, de basis van ons product, wordt als slecht gezien", zegt hij. "In Oost-Azië frituren ze ook veel en als je dat op de juiste wijze doet is dat gewoon prima. Niemand die daarvan opkijkt. En de meeste snackbars gebruiken plantaardige oliën."

Ben wel blij dat friet niet meer ongezond is, maar een frietmanifest, het moet niet gekker worden. Lees verder...

Maar hoe eten ze FRIET nu eigenlijk in het buitenland?
De meeste mensen maken een wereldreis om andere culturen te leren kennen, de jungle in te trekken of op tropische stranden te liggen. En wij? Wij willen alle soorten patat ter wereld proberen. Want hallo, er is zoveel meer dan een patatje oorlog. Van Peru tot Zuid-Afrika: deze patat is werelds!

Canada
Mes en vork in de aanslag, want die zal je nodig hebben bij deze Canadese versie van patat. In Canada eten ze hun patat namelijk met vleesjus en gesmolten kaas. Kliederboel gegarandeerd, maar wel erg lekker.


Vietnam 
‘Khoai tay chien’ is patat in het Vietnamees. Ze eten het daar op de ‘gewone’ manier, maar ook anders… Op het eerste gezicht zul je het misschien niet eens zien, maar in Vietnam is het common om je patat met boter en suiker te eten. De patat wordt eerst gefrituurd in boter en dan gaat er poedersuiker overheen. 

Kenia
Liefhebbers van pittig eten, opgelet! In Kenia vind je masala patat: patat gekruid met knoflook, chilipoeder, paprika en masala. Met een tomaat-masala-saus en een beetje citroen. Fastfood smaakbom in 3, 2, 1… 

Bulgarije en Oekraïne 
Potje boter-kaas-en-eieren, anyone? Maar dan wel op je patat. In Bulgarije en Oekraïne eten ze hun friet gesmoord in een mix van gesmolten boter, kaas, ei en peper. Je vindt het onder de naam kartofi sus sirene. Hm… Of dit de eerste stop is tijdens onze wereldreis? We denken van niet. 

Peru 
Als je lomo saltado in Peru op de menukaart vindt, dan kun je eigenlijk maar één ding doen: een portie (of twee) bestellen. Dit is echt zo’n gerecht waarvan wij ons afvragen waarom we het nog niet in ons land hebben. Steakreepjes, patat, ui, knoflook en kruiden worden samen geroerbakt. Beetje rijst erbij en voilà! 


Filipijnen
In de Filipijnen hebben ze een zogenoemde ‘banana sauce’ en wij willen ‘m. Nu. De saus is gemaakt van bananen, suiker, azijn en kruiden. Hij wordt vaak gegeten met kip, maar ook met patat. Banana sauce was dé oplossing voor het tomatentekort in de Filipijnen (want: geen ketchup). Joe, wij gaan snel kijken of we deze saus bij de toko kunnen scoren. 

Turkije 
In Turkije eten ze patso. Oftewel: een broodje (slappe) patat met mayo en ketchup. We see what you did there, Turkije. Supersimpel, maar zo lekker. Deze is voor iedereen die altijd raar aangekeken wordt als ze een paar patatjes op hun hamburger doen. Je bent dus niet alleen. 




Geen opmerkingen

Mogelijk gemaakt door Blogger.