EU doet ook goede dingen.

De Duitse overheid heeft de EU aangedrongen om te verplichten dat fabrikanten minimaal zeven jaar beveiligingsupdates voor Android- en iOS-apparaten uitbrengen. Dat meldt het Duitse techmedium C't. Ook reparatieonderdelen moeten zeven jaar lang verkrijgbaar zijn.

De reserveonderdelen zouden volgens het Duitse voorstel ook 'redelijk geprijsd' moeten zijn binnen de EU, schrijft C't. Fabrikanten moeten er ook voor zorgen dat onderdelen snel leverbaar zijn; de Duitse overheid zou willen verplichten dat dergelijke reserveonderdelen snel worden geleverd.

Het verzoek van de Duitse overheid volgt een eerder wetsvoorstel van de Europese Commissie. Daarin wilde de EU smartphonefabrikanten verplichten om minstens vijf jaar lang beveiligingsupdates voor zijn toestellen uit te brengen. De Europese Commissie sprak toen ook over het langer beschikbaar maken van reserveonderdelen van smartphones, en dat deze binnen vijf werkdagen worden geleverd. Prijzen van reparatieonderdelen moeten volgens het voorstel van de EU gepubliceerd worden door fabrikanten en mogen later niet worden gewijzigd.

De voorstellen van Duitsland en de EU stuiten beide op weerstand van fabrikanten. De belangengroep van de smartphonesector, DigitalEurope, wil dat slechts drie jaar lang beveiligingsupdates worden verplicht, schrijft C't. 

Ook hier ben ik het roerend eens met de EU en met Duitsland, want als je niet oppast is je mobiele telefoon binnen 2-3 jaar inderdaad alweer onbruikbaar, of niet goed beveiligd en wordt je gedwongen om een nieuwe aan te schaffen. TOP voorstel dus.

Geen opmerkingen

Mogelijk gemaakt door Blogger.