Va le fiet vevallu


Festival? Kroegentocht? Het mag weer...en dat merken ze ook op de Eerste Hulp. Onder andere veel Brabantse ziekenhuizen hebben hun handen vol aan dronken lui die de zaterdagnacht niet ongeschonden doorkomen. Bijna 85 procent van de patiĆ«nten heeft te veel gedronken. ,,Nu het weer mag, lijkt het wel te moeten.‘’ 

Alsof we het verleerd zijn. De Spoedeisende Hulp stroomt in de weekenden vol met mensen die van de fiets vallen, botsen, struikelen, in een vechtpartij zijn beland of een ander alcoholgerelateerd probleem hebben dat ze zelf niet kunnen oplossen. Ze worden opgevangen, opgelapt, een tijd in de gaten gehouden en weer naar huis gestuurd. Een enkele keer is opname op de intensive care of een operatie nodig. 

De SEH in Branbant hebben er de handen vol aan. Ruim tachtig procent van alle patiĆ«nten tussen 22.00 uur ’s avonds en 4.00 uur ’s ochtends heeft (te) veel gedronken; zo'n zestig mensen per stapavond. ,,Voor corona zagen we deze groep natuurlijk ook veel komen, maar het voelt wel alsof we nu in een piek zitten’’, vertelt Harm van de Pas, SEH-arts van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg. En ook in het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch zien ze nu een ‘lichte stijging ten opzichte van vroeger’, geeft een woordvoerder aan. 

Geen adempauze op de eerste hulp na de coronagekte van de afgelopen anderhalf jaar dus. ,,Deze groep vervangt die drukte in de weekenden nu’’, beaamt Van de Pas die hoopt dat ‘de piek’ snel afzwakt. ,, Nu het allemaal weer mag, lijkt het wel te moeten’’, probeert hij te verklaren. In de afgelopen anderhalf jaar zagen ze in de ziekenhuizen ook wel mensen met alcoholgerelateerde klachten, maar veel minder. Sinds het uitgaansleven weer ‘open’ is, zien ze weer meer fietsongelukken, vechtpartijen en alcoholvergiftigingen. 

,,En nee”, zegt Van de Pas. ,,Dat zijn niet alleen de jongeren. Het speelt bij alle leeftijden. Van twintig tot zestig jaar. Het komt allemaal binnen." - "Ikku benne va le fiet gevallu zijn de woorden die eruit komen zonder tandjes in hun mond"

Geen opmerkingen

Mogelijk gemaakt door Blogger.