'Rode Biet' een vergeten groente.

Rode bieten hebben een beetje een stoffig imago. Veel consumenten weten niet goed wat ze ermee aan moeten. En dat terwijl ze zo gezond en veelzijdig zijn, zeggen de kenners.

"Het is een beetje een vergeten groente", zegt Greta Schrenk van Love Beets, de grootste producent van biologische bieten in Nederland. "Veel mensen denken bij bieten dat ze oubollig zijn. Of ze herinneren zich het eten bij oma. Of dat ze ze thuis moesten eten. Ze hebben een beetje een stoffig imago, en daar willen we graag iets aan doen. De biet is namelijk te gek."

Veelzijdig en goed te bewaren
Bietjes geven kleur aan je bord. "Je wordt er vrolijk van", zegt Schrenk. Belangrijker nog: ze zijn super gezond. "Er zitten veel vezels in en kalium en tryptofaan. Dat laatste zit ook in chocolade en zorgt voor een goed gevoel." Biologisch, dus zonder rommel én zonder de bodem uit te putten want de gewassen wisselen elke zeven jaar. De bietjes zijn verder verpakt in plastic dat voor 80 procent gerecycled is.

“Er zitten veel vezels in en kalium en tryptofaan. Dat laatste zit ook in chocolade en zorgt voor een goed gevoel.”

 

Dat bietjes gezond zijn kan het Voedingscentrum onderschrijven: de gekookte bieten staan in de Schijf van Vijf. Bietensap niet, omdat daarin waardevolle voedingsstoffen ontbreken. Bovendien zit er veel suiker in. "Als je rode bieten in een pot of bewerkt uit de diepvries koopt, kun je erop letten of er suiker en of zout is toegevoegd. Dan staan ze niet meer in de Schijf van Vijf", meldt een woordvoerder. "Als je rode bieten koopt in de winkel kun je ze overal wel vinden: rauw op de versafdeling, voorgekookt en/of gesneden of geraspt in de koeling, in een pot of in de vriezer. Dat laat eigenlijk wel zien hoe veelzijdig deze groente is.

📌 Nog een tip voor wie de rauwe knollen in de winkel koopt: voel er even aan. Hoe harder hoe beter, dan zijn ze vers. Als ze meegeven, dan moet je ze niet kopen. Je kunt ze drie à vier dagen bewaren buiten de koelkast. Het Voedingscentrum houdt het op ongeveer twee weken in de koelkast. En geblancheerd in de vriezer wel tot een jaar.


- Kies bijvoorbeeld eens dit recept voor lekkere bietjes stamppot. En geloof me, stamppotten zijn niet alleen maar lekker in de winter. 

Hier nog een aantal stamppotten om uit te kiezen.

Oh... EET SMAKELIJK

Geen opmerkingen

Mogelijk gemaakt door Blogger.