Vasten goed voor darmen en lever.
Vasten is goed voor de darmen en lever. Zo goed zelfs dat hoogleraar maag-, darm- en leverziekten Maikel Peppelenbosch aanraadt om de lunch voortaan over te slaan. ‘Door meer tijd tussen maaltijden te laten, wordt de darmflora beter en zit je lekkerder in je vel.’
Voor miljoenen moslims begon de ramadan, een maand waarin ze niet eten en drinken als de zon aan de hemel staat. Maar wat doet het eigenlijk met de gezondheid als mensen hele dagen niet eten?
De afgelopen jaren bogen onderzoekers zich over die vraag. Ze bekeken de darmflora van mensen die meededen aan de vastenmaand en vergeleken die met dagen waarop ze gewoon aten. Maikel Peppelenbosch, hoogleraar maag- darm- en leverziekten bij het Erasmus MC in Rotterdam, publiceert de resultaten vandaag in het tijdschrift The American Journal of Clinical Nutrition. Hij concludeert dat vasten goed is voor de darmen en lever.
Hoe dat werkt?
Doordat de darmen langere tijd geen voedsel hoeven te verwerken, komt er meer ruimte voor een vetzuur producerende bacterie. Ook krijgt het lichaam een seintje dat het vet moet afbreken. Die bacterie zorgt er vervolgens voor dat het lichaam aan het vet op de lever begint te knagen. ,,Door minder vaak te eten, zijn er meer goede bacteriën in de darmen. Als de darmflora beter is, voelen mensen zich ook beter”, legt Peppelenbosch uit. En dat gebeurt niet alleen bij mensen met overgewicht. ,,Ook slanke mensen kunnen een vette lever hebben, bijvoorbeeld mensen die veel alcohol drinken.”
Suikerspiegel
Voor deze hoogleraar zijn de onderzoeksresultaten reden om zijn lunch te laten staan. ,,Ik kan dat aanbevelen. Al krijgen sommige mensen dan last van hun suikerspiegel. Het kan al helpen om de lunch naar bijvoorbeeld 15.00 uur te verplaatsen, maar mensen moeten hun suikerspiegel goed in de gaten houden”, aldus de onderzoeksleider. Ook kan het nooit kwaad om probiotica te nemen, zegt hij. ,,Het helpt al om een paar keer per week prei te eten of wat meer yoghurt te nemen.”
Overigens betekenen deze bevindingen niet dat vasten alleen maar goed is voor de gezondheid, zegt Peppelenbosch. Er is een risico op uitdroging. Bovendien kunnen mensen flauwvallen als ze te weinig eten. Ook zijn de voordelen voor de darmen al na een paar weken verdwenen, omdat mensen weer normaal gaan eten.
Om patiënten goed te kunnen adviseren, wil deze hoogleraar nog veel meer weten. Hij heeft bijvoorbeeld contact gezocht met collega’s in Italië. Daar is het gebruikelijk om licht te ontbijten en laat te lunchen. ,,Het is dus de vraag of het gezondheidseffect daar ook is te zien of dat het lichaam eraan gewend raakt.”
REACTIES