Verkiezingen 2021: Exitpolls
Euforie bij de VVD wanneer de uitslagen binnenkomen. Annemarie Jorritsma, Klaas Dijkhoff, Sophie Hermans, Mark Rutte, Christianne van der Wal en Caroliene Hermans juichen.
De VVD heeft bij de Tweede Kamerverkiezingen verreweg de meeste stemmen gekregen en komt met 36 zetels in de Tweede Kamer. D66 maakt een flinke sprong en behaalt 24 zetels. Dat zijn vooralsnog 3 zetels minder dan de eerste exitpoll van Ipsos, het bureau dat onderzoek deed in opdracht van de NOS.
De prognose van de verkiezingsdienst van het ANP, die is gebaseerd op het tellen van 63 procent van de stemmen heeft deze stand aangegeven. Van de grote steden zijn Amsterdam, Utrecht en Den Haag hierin meegeteld. Rotterdam niet. Lees verder...
De exitpolls van gisteravond gaven door de avond heen een goed beeld wat de uitslag van de verkiezingen zou gaan worden. Mark Rutte mag door met zijn 4e ambtstermijn en wordt daarmee de langstzittende Minister President in de Nederlandse geschiedenis.
Zoals het er nu uitziet zal de PVV van Geert Wilders de grootste oppositiepartij gaan worden. De PVV-leider bedankt de kiezers, 'maar had wel op meer gehoopt'. "Het PVV-geluid zullen we de komende jaren weer laten horen." Hij feliciteerde de anderen en wenst ze veel succes de komende jaren met de PVV. Lees verder...
En Wopke.... ach ja Wopke Hoekstra heeft het ook niet echt gered, maar kan waarschijnlijk wel meeregeren met de VVD en D66, want samen hebben ze de meerderheid in een nieuw kabinet Rutte. Dat zal dan Rutte IV (vier) worden. Zijn reactie "dit is beduidend minder dan gehoopt." is hier te lezen. Lees verder...
SP-leider Lilian Marijnissen uit Oss is teleurgesteld over de verkiezingsuitslag, maar ze is optimistisch voor de toekomst. Het is opnieuw een nederlaag voor Marijnissen die sinds 2017 leiding geeft aan de partij. Maar aan opstappen denkt ze niet. De partij verliest volgens de exitpoll zes zetels. Daar komt de SP uit op acht zetels.
GroenLinks stevent af op een forse verkiezings-nederlaag. De uitslag is een klap voor Klaver. ,,We zijn de afgelopen jaren gewend aan winnen, dan is dit even wennen.” De exitpoll vond hij ‘heel heftig'. ,,Deze uitslag betekent dat veel van mijn 14 collega's op de fractie niet terugkomen. Dat doet pijn.” Klaver vindt het ‘te vroeg voor allerlei analyses’. Wel meent hij dat hij door kan als leider van GroenLinks. ,,Winnen en verliezen hoort bij de politiek.”
De PvdA boekt onder lijsttrekker Lilianne Ploumen geen winst: de partij blijft in de prognose steken op 9 zetels. Daarmee is het de PvdA niet gelukt uit de as te herrijzen na de historische verkiezingsnederlaag van 2017. Toch houdt Ploumen de optie open om in een nieuw kabinet te stappen. Het behoud van 9 zetels - dit aantal kan nog licht dalen of stijgen - voelt opnieuw als een mokerslag voor de PvdA.
Denk komt in de exitpolls uit op twee Tweede Kamerzetels, een verlies van één zetel ten opzichte van de uitslag in 2017. "De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat dat mij tegenvalt", zegt de lijsttrekker van de kleine oppositiepartij, Farid Azarkan. Maar hij is "ervan overtuigd" dat zijn partij uiteindelijk toch drie zetels haalt. De DENK-kiezer zit volgens hem nog "verstopt in de polls".
Partijleider Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren vindt de eerste exitpoll "een heel hoopgevend bericht". Daarin steeg de partij van vijf naar zes zetels. Maar in de tweede exitpoll - bekendgemaakt na het gesprek met Ouwehand - blijft de partij op vijf zetels staan. Zes zetels zou de beste uitslag ooit voor de partij zijn, aldus Ouwehand tegen de NOS. "We hebben ambitie getoond."
Met acht zetels is Forum voor Democratie het hardst gegroeid van alle partijen: zes zetels erbij. Toch haalt hij lang niet de twintig zetels die hij voor zichzelf in gedachte had. De partij heeft virtueel eerder op veel grotere hoogte gestaan in de peilingen. Nog maar 728 dagen geleden, na de Provinciale Statenverkiezingen, leidde Thierry Baudet de grootste partij van Nederland, maar dat glipte hem uit de vingers.
Wat ik heel eerlijk kan toegeven is wel dat Gert Jan Seegers en in de kamer blijven. De beide partijen t.w. Christen Unie en SGP doen in de 2e kamer goede dingen en dat moeten we als Nederlandse kiezers toch ook zeker waarderen. Van de Staay is al bekend met zijn dagelijkse uitspraken en Seegers is dankbaar dat hij mocht meeregeren. in kabinet Rutte III. Ik mag ze wel.
,,Heel vet", reageerde de lijsttrekker van Volt, Laurens Dassen (35), toen hij hoorde dat zijn partij in de eerste exitpoll uitkwam op liefst vier zetels (later werd dat bijgesteld naar drie). Naast hem stond nummer twee Nilüfer Gündoğan (43) vol ongeloof in haar handen te klappen. De partij leiding van Volt kwam voor de verkiezingsavond samen in een bedrijfspand in Den Haag. Daar leiden ze een online interactief programma waaraan de leden van Volt deel konden nemen.
„We hebben een voet tussen de deur”, jubelt Joost Eerdmans. De lijsttrekker van JA21, naar eigen zeggen het fatsoenlijke alternatief voor Forum voor Democratie, komt met enige bombarie de Tweede Kamer in en durft met een forse Senaatsfractie in te zetten op een bepalende rol. De partij mikt op „zoekende conservatieven en liberalen.” Drie maanden terug bestond de partij nog niet. Juiste Antwoord (JA21) werd pas gevormd na de vechtscheiding met FvD, toen toenmalige FvD’ers Joost Eerdmans en Annabel Nanninga partijleider Thierry Baudet hadden verweten uitingen van racisme en antisemitisme in de jongerentak op z’n beloop te laten.
Eénpitters Henk Krol en Femke Merel van Kooten-Arissen verdwijnen na de verkiezingen uit de Tweede Kamer. De exitpolls laten zien dat ze hoogstwaarschijnlijk niet op een zetel kunnen rekenen. De politici, die allebei afsplitsten van andere partijen, stonden ook in meeste peilingen nog niet op één zetel.
Krol was lang het boegbeeld van 50PLUS maar stapte uit de partij in mei vorig jaar, en richtte met Van Kooten-Arissen de Partij voor de Toekomst op. Ook die partij eindigde in conflict. De twee Kamerleden gingen weer hun eigen weg, en uiteindelijk richtte Krol de Lijst Henk Krol (LHK) op. Sinds 2012 zat hij met een enkele onderbreking in de Tweede Kamer. Krol gaf 50PLUS grote bekendheid, maar die partij kwam vooral in het nieuws wegens de vele interne ruzies.
Van Kooten-Arissen kwam in 2017 in de Kamer via de lijst van de Partij voor de Dieren. Ze stapte in de zomer van 2019 uit die fractie omdat de PvdD volgens haar niet genoeg oog had voor menselijke zaken. De politica werd later lid van 50PLUS, maar trad niet toe tot de fractie. Uiteindelijk richtte ze de partij Splinter op, nadat ze uit de Partij voor de Toekomst was gestapt. Splinter moest benadrukken dat het juist goed is voor de democratie dat er veel kleine partijen zijn.
Toch is de uitslag nog niet officieel. Zo kan het dat er nog restzetels moeten worden verdeeld.
Op 26 maart 2021 stelt de Kiesraad de officiële uitslag vast. Op deze definitieve verkiezingsuitslagen moeten we dus nog enkele dagen wachten. Maar er zullen verder niet veel verrassingen bij zijn.
Als de uitslag officieel is, moet er een nieuw kabinet worden gevormd. Maar hoe ziet die procedure er ook alweer uit? Fons Lambie en Gerdi Verbeet nemen ons mee in de wereld van regelementen en mogelijke verkenner als een Johan Remkes. Lees en Kijk verder...
Update 14:00 uur - Niet één, maar twee verkenners zijn in beeld om met de partijen te onderzoeken welke coalities zij voor zich zien. Dat melden betrokkenen aan De Telegraaf. Het ligt voor de hand dat de verkenners afkomstig zijn van de VVD en D66, de grote winnaars van de verkiezingen.
Uit de rondgang van de verkenners moet een advies voortkomen aan de oude Tweede Kamer, waarna een debat volgt over de verkiezingsuitslag. Dat debat is met de nieuwe Kamer, die woensdag 31 maart wordt geïnstalleerd, een week na de verkiezingen.
Sinds 2012 ligt de regie van de kabinetsformatie bij de Tweede Kamer in plaats van bij de koning. De verkenner wordt later op de donderdag 18-03-2021 door Arib ontvangen in de Stadhouderskamer.
Tot nu toe werd er van uit gegaan dat de VVD als grootste partij de verkenner zou leveren. In D66-kring valt te horen dat het verstandig zou zijn voor een succesvolle formatie als Rutte ook de partij van Sigrid Kaag nadrukkelijk betrekt. Het aanwijzen van twee verkenners zou daar een eerste stap toe zijn. Annemarie Jorritsma en Kasja Ollgren zijn hiervoor zojuist 15:20 uur voorgedragen. Lees verder...
Helder uitgelegd de complete formatie procedure via deze pagina.
🚧 Deze pagina kan worden aangevuld. 🚧
REACTIES