Fryske dúmkes & Oranjekoeke.

Friezen zijn echte zoetekauwen, met name bij de koffie komt er iets zoets op tafel. Ik kom uit Friesland. Maar bij een bezoek aan Friesland bij mijn moeder, kregen we vaak Oranjekoeke. En we namen suikerbrood mee voor de komende week. Heerlijk !!! Ik heb een recept gevonden van Fryske dúmkes, van Bakkerij Tromp uit Leeuwarden, ik wil het jullie niet onthouden, maar eerst.....

Oranjekoeke, een vreemde naam voor een heerlijke lekkernij die helemaal niet oranje is. Oranjekoek is een soort dubbele kruidkoek met daartussen een laag amandelspijs. Hij wordt afgetopt met glazuur, botercrème of slagroom en gegarneerd met chocolade of fruit. Het oranje in de naam verwijst naar de gekonfijte sinaasappelschil die in het deeg is verwerkt. Oranjekoeke is echt heel oud. Het oudst bekende recept stamt uit 1753. Destijds werd de koek nog zonder amandelspijs gebakken. Die is er later bij gekomen. De smaak is zacht, zoet en kleverig. Als je een hap neemt, vermengen al die verschillende smaken zich in je mond. Heel erg lekker. Als je in Friesland bent, moet je hem gewoon eens proeven. Net als de Fryske dúmkes.



Recept van : Fryske dúmkes.



Ingrediënten

30 g noten (bij bakkerij Tromp gebruiken ze half-om-half amandelen en hazelnoten) 90 g gezouten roomboter 80 g witte basterdsuiker 160 g tarwebloem 10 g heel anijszaad 1 g baking soda en  ½ ei

STAP 1 Hak de noten fijn. Smelt de boter in een steelpan op laag vuur. Doe de noten met de rest van de ingrediënten in een kom. Voeg de gesmolten boter toe. Kneed in circa 5 minuten met je handen tot een samenhangende bal. Zet afgedekt met vershoudfolie 1 uur in de koelkast.

STAP 2 Verwarm de oven tot 210 graden. Bestuif het werkblad met wat bloem. Vorm met behulp van een deegroller en je handen het deeg tot een rechthoekige lap van ongeveer 20 cm lang, 10 cm breed en 12 mm dik.
STAP 3 Snijd met een scherp koksmes rechthoekige koekjes uit het deeg ter grootte van je eigen duim, bijvoorbeeld 5 cm lang en 1,5 cm breed. Hoe groot ze worden, mag je zelf bepalen. Van klein duimpje tot lange vinger, alles mag. Maar: hoe dikker en groter, hoe langer je ze moet bakken.

STAP 4 Leg de duimpjes op minimaal 2 cm van elkaar af op een met bakpapier beklede bakplaat. Druk ze een beetje plat met je duim. Bak in het midden van de oven in circa 16-17 minuten. Draai de bakplaat halverwege.


TIP: 
Je kunt deze koekjes in een goed afgesloten trommel circa 4 weken bewaren.

Geen opmerkingen

Mogelijk gemaakt door Blogger.